W drodze po “Perłę”. Nagrodzono miody, masło, chleb z naszego regionu

Znamy finalistów konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na poziomie regionalnym. Uroczysty finał i wręczenie nagród odbyło się 21 sierpnia br. w Przelewicach. W wydarzeniu uczestniczył wicemarszałek województwa Olgierd Kustosz.

 

 

 

Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” organizowany jest już po raz XX przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP. Jego cel to gromadzenie wiedzy o oryginalnych i charakterystycznych produktach żywnościowych regionów. Na szczeblu wojewódzkim za przebieg kulinarnych zmagań odpowiada Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego oraz Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach.

– Ten kulinarny konkurs łączy ludzi z różnych zakątków naszego województwa, którzy są skupieni wokół wspólnej pasji, opartej na produktach żywnościowych i przygotowywaniu potraw według tradycyjnych receptur. Gratuluję zwycięzcom i życzę dalszych sukcesów na swojej kulinarnej drodze – mówił Wicemarszałek Województwa Zachodniopomorskiego Olgierd Kustosz.

W konkursie na poziomie regionalnym udział mógł wziąć każdy, kto przedstawił żywnościowy produkt regionalny: surowce lub wyroby, które mogą być przeznaczone do bezpośredniego spożycia. Muszą być związane z określonym obszarem geograficznym, charakteryzować się szczególnymi cechami związanymi z regionem, z którego pochodzą. Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów oraz powinny być od dawna znane w okolicy. Zwycięzcami w poszczególnych kategoriach zostali:

1. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego
• Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
Roman Kawecki – kiełbasa gruba z dziczyzny, Gospodarstwo Agroturystyczne „Zielona Dolina”
• Podkategoria: produkty i przetwory z ryb
Małgorzata Zybała – paprykarz z płoci, KGW „Malwy” w Tetyniu
• Podkategoria: produkty mleczne
Stara Mleczarnia w Bobolicach – Masło 82% ze śmietanki ukwaszonej
• Podkategoria: miody
Pasieka Rzeplino, Rafał Czarnecki – Miód nostrzykowy
Wyróżnienia:
– Zakład Przetwórstwa Spożywczego Michał Szukalski – Kiełbasa Galicyjska
– Danuta Kaczmarek – Osełka maślana znad Chocieli
– Piotr Wójcik – Miody z kolonii Przydargiń
2. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego
• Podkategoria: przetwory owocowe
KGW Strzebielewo – Iwona Smółka – Gruszki w occie
• Podkategoria: przetwory warzywne
Waldemar Borecki – Domysłowskie maślaczki
• Podkategoria: produkty zbożowe
GS „Sch” Boblice – Danuta Karpińska – Chleb bałtycki z Bobolic
• Podkategoria: wyroby cukiernicze
Jadwiga Glaser – Pierniki ze skraju
Puszczy Nalibockiej
Wyróżnienia:
– Romualda Rosiak – Makowiec rodowy
– Jolanta Lipińska – Dżem z czarnej porzeczki
– Urszula Nowak – Syrop z buraka cukrowego
3. W kategorii napoje regionalne
• Podkategoria: napoje bezalkoholowe
KGW Strzebielewo – Iwona Smółka – Kwas buraczany
• Podkategoria: napoje alkoholowe
Winnica Bekasiak – Wino Solaris 2020, półwytrawne, białe
Wyróżnienia:
– Urszula Mejer – Syrop lawendowy
4. Inne produkty regionalne
KGW Strzebielewo – Iwona Smółka – Ocet z papierówki
Wyróżnienia:
– KGW Jarzębina – za promowanie produktów i dań lokalnych
Krajowy Finał Konkursu, polegający na uroczystości wręczenia statuetki „Perły”, odbędzie się 3 października br. podczas Międzynarodowych Targów Smaki Regionów w Poznaniu.
W tym roku przedstawicielami z Pomorza Zachodniego, którzy powalczą o „Perłę” są:
– Faszerowany udziec z dzika – Justyna i Roman Kaweccy
– Pasztet marwicki z królika – Norbert Dobosiewicz
– Twaróg kozi marwicki – Cezary i Edyta Szczupak, gospodarstwo ekologiczne Frykas
– Miód lipowy – Maria i Jan Kołosowscy, pasieka Medus
– Tort Mocca – Jan Tabiński – PPH TAST
– Sok jabłkowy NFC 100% – Sady Rajewscy
– Salceson przelewicki – Ireneusz Jung

Źródło: WZP

0 0 votes
Article Rating


Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments