Kwiaty zagościły na talerzach. Barwy słońca i smak pomarańczy w Ogrodach Hortulus [FOTO, FILM]

KoszalinInfoTV: Kwiaty po raz kolejny zagościły na talerzach odwiedzających Ogrody Hortulus. W miniony weekend bowiem odbył się tam VIII Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych, pod hasłem: Jadalne kwiaty w barwie słońca i smaku pomarańczy.

 

 

Sercem festiwalu była kwiatowa kuchnia. Na odwiedzających czekało aż 5 stoisk gastronomicznych! Dania z wykorzystaniem kwiatów jadalnych przygotowywali Szef Kuchni Mariusz Siwak, Szef Kuchni Andrzej Jakomulski z kuchnią SOT food servic, Caffe Bar Piwonia, Bistro Styl i Smak Pleszew oraz kuchnia Hempeat. W menu pojawiły się wykwintne dania z kwiatów wyhodowanych w ogrodach uprawiane w sposób ekologiczny. Nie zabrakło liliowców, róż, begonii, nasturcji, szlachetnych aksamitków czy kwiatów dyni i cukinii.

O to aby w daniach pojawiły się tylko kwiaty jadalne zadbała dr biochemii Małgorzata Kalemba-Drożdż. Autorka książek poprowadziła również prelekcje o kwiatach jadalnych, ich właściwościach i zastosowaniu. Jak przyznała zainteresowanie było spore, a ludzie nieco zdziwieni informacjami, ale jednocześnie chętni do nauki.

Jednym z ważniejszych punktów festiwalu był nowo powstały ogród, w którym – zgodnie z hasłem – można podziwiać kolory słońca i pomarańczy. Aksamitki, begonie, liliowce, słoneczniki, nagietki i nasturcje tworzą piękną i kolorową kompozycję roślin. Ogród ten, będący częścią ogrodów New Design, wzbogacony został również o nowoczesne rzeźby. Trzy okręgi, z których dwa obsadzone są kwiatami, a jeden wypełniony wodą, tworzą harmonijną całość. Na końcu ogrodu znajduje się lustrzane odbicie, które nadaje mu dodatkowego uroku.

Festiwal to nie tylko okazja do podziwiania pięknych kwiatów, ale także do zdobycia wiedzy na temat uprawy i pielęgnacji roślin. Specjaliści z firmy nasienniczej W. Legutko dzielili się swoimi poradami ogrodniczymi. Na stoisku firmy można było znaleźć szeroki wybór nasion, a dla najmłodszych gości przygotowano warsztaty małego ogrodnika.

Nie zabrakło również niezapomnianych doznań estetycznych. Podczas festiwalu odbyły się pokazy oraz warsztaty carvingu – sztuki rzeźbienia w owocach i warzywach. Pokazy na scenie głównej poprowadził mistrz świata w carvingu Paweł Sztenderski z Carving-Art. Pokazy florystyczne na scenie głównej poprowadziła prof. UPP dr hab. Agnieszka Krzymińska – Bródka instruktor florystyki, mistrz w zawodzie florysta, międzynarodowy sędzia florystyki.

Festiwal był także doskonałą okazją do uzupełnienia domowych spiżarni. Swoje specjały zaprezentowało ponad 30 wystawców, nie tylko z regionu. Producenci produktów ekologicznych i regionalnych pochwalili się swoimi najlepszymi sokami, marynatami, konfiturami, octami czy miodami. W gronie wystawców nie zabraknie również producentów naturalnych kosmetyków czy kwiatów i ziół.

Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych to wyjątkowe wydarzenie, które łączyło w sobie kulinarną sztukę, piękno kwiatów i wiedzę ogrodniczą. To doskonała okazja do poznania nowych smaków, zdobycia inspiracji i doświadczenia wspaniałej atmosfery.

0 0 votes
Article Rating


Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments