Mistrz świata w carvingu. Jak rozpoczęła się jego kariera? [FILM]

KoszalinInfoTV: Co kryje się pod tajemniczą nazwą „carving”? Ile trwa nauka, aby zdobyć tytuł Mistrza Świata w tej dziedzinie? O tym opowiedział nam Grzegorz Gniech podczas dziesiątej edycji Festiwalu Kwiatów Jadalnych w ogrodach Hortulus.

 

Śpieszymy z wyjaśnieniami. Carving to tajska sztuka precyzyjnego rzeźbienia w owocach i warzywach, w Polsce jeszcze mało znana.

Grzegorz Gniech jest natomiast aktualnym Mistrzem Polski i Mistrzem Świata w Carvingu. Zdobywając największe i najbardziej prestiżowe tytuły z zakresu tajskiej sztuki rzeźbienia, w błyskawicznym tempie stał się jednym z przedstawicieli i pionierów tej sztuki w naszym kraju.

Od lat prężnie kieruje działalnością „Carving – Gniech”, której głównym celem jest promowanie carvingu na różnego typu wydarzeniach w kraju i za granicą.

 

– Podczas festiwalu zaprezentuję rzeźbienie kwiatów jadalnych w arbuzie. Stworzę na nim różnego typu ornamenty i kwiatuszki. Jestem samoukiem i ciężką pracą dochodziłem do tego, żeby wyrzeźbić na arbuzie różyczkę, listki lub inny motyw kwiatowy. Zajmuję się carvingiem już szesnaście lat. Sztuka carvingu jest jak sztuka pisania. Każdy nożyk jest jak pióro. Niektórzy używają typowego nożyka do krojenia, a ja pikuję sobie jak maszynką do szycia – powiedział Grzegorz Gniech przed warsztatami, które prowadził na głównej scenie festiwalu.

Czy według Państwa carving to trudna sztuka? Czy podobają się Państwu kwiaty i wzory stworzone przez pana Grzegorza? Zachęcamy do komentowania i polubienia jego pracy.

0 0 głosy
Ocena artykułu


guest

0 Komentarze
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze