Konkurs „Mistrz Kuchni Junior”. Przygotowano risotto z krewetkami [FOTO]

W czwartek 23 października 2025 roku w Centrum Wyposażenia Gastronomii „Klimatex” w Kołobrzegu odbyła się 6. edycja konkursu gastronomicznego pn. „Mistrz Kuchni Junior”.

 

 

 

Organizatorem międzyszkolnego konkursu gastronomicznego był Zespół Szkół nr 2 im. Bolesława III Krzywoustego w Kołobrzegu. Oficjalnego otwarcia konkursu dokonali starosta kołobrzeski Mirosław Tessikowski oraz wicestarosta Jacek Kuś. W tegorocznym konkursie wzięło udział 5 uczniów klas ósmych szkół podstawowych z terenu powiatu kołobrzeskiego. Uczestnicy mieli za zadanie wykonanie w ciągu 120 minut dwóch porcji dania – risotto z krewetkami – według własnego przepisu z dostępnych składników dla każdego uczestnika. Oceny potraw konkursowych dokonał szef kuchni Maciej Jeleń, opierając się na kryterium: smaku oraz atrakcyjności potrawy – wrażeniu wizualnym podanej potrawy. Patronat nad konkursem objął starosta kołobrzeski.

Tegorocznego Mistrza Kuchni Junior poznamy 14 listopada 2025 roku podczas obchodów święta Zespołu Szkół nr 2 im. Bolesława III Krzywoustego.

 

 

Foto: Powiat Kołobrzeski

0 0 głosy
Ocena artykułu


guest

0 Komentarze
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze