Wyróżnienie dla Ustronia Morskiego na 1. Festiwalu Tradycji Pomorza Zachodniego [FOTO]

Prezentacja bogactwa kulturowego, tradycji kulinarnych, rękodzieła, rzemiosła czy różnych aktywności mieszkańców regionu. To wszystko podczas pierwszego Festiwalu Tradycji Pomorza Zachodniego, który odbył się w dniach 14-15 maja 2022 roku w Ogrodach Przelewice – Zachodniopomorskim Centrum Kultury Obszarów Wiejskich i Edukacji Ekologicznej.

 

 

Odwiedzający mogli wziąć udział w licznych atrakcjach m.in. konkursach, prezentacjach artystycznych, wykładach, warsztatach i koncertach. Podczas wydarzenia odbyło się rozstrzygnięcie wojewódzkiego konkursu „Sołtys Roku” oraz uhonorowani zostali zasłużeni sołtysi Pomorza Zachodniego.

Laureatami zostali: Stanisław Mączka, sołectwo Międzywodzie, gmina Dziwnów; Emilia Wołoszyn, sołectwo Kowańcz, gmina Karlino oraz Michał Olejniczak, sołectwo Siemczyno, gmina Czaplinek.

Do każdego z trzech sołtysów, z budżetu województwa, trafiło 6 tys. zł. Przyznano także 20 wyróżnień (każde po 500 zł) dla liderów z sołectw: Kowaliki, Górzno, Chłopowo, Karsk, Komarowo, Zagórce, Goszków, Binowo, Skoszewo, Ustronie Morskie, Różańsko, Brzózki, Przywodzie, Warnice, Noskowo, Tolcz, Sępolno Wielkie, Lekowo, Popielewo i Rusinowo.

 

 

W ten weekend odbył się także konkurs kulinarny dla Kół Gospodyń Wiejskich Województwa Zachodniopomorskiego. Do kulinarnych zmagań zgłosiło się ponad 40 ekip. Wśród przygotowywanych potraw były m.in. kluski z dziurką z polędwiczką w sosie borowikowym, pstrąg palce lizać, kaczka na wypasie w doborowym towarzystwie czy miodownik. W kategorii zupa i przystawka lub danie główne zwyciężyło KGW Sikoreczki, Kowańcz. Danie, które skradło serca jurorów to “Topinambur na Boczku w Dwóch Sosach”. W kategorii deser lub wypiek bezkonkurencyjne okazało się KGW z Dolic z popisowym “Tortem Weselnym z Fasoli z Orzełkiem”.

W przestrzeni ogrodów, w ramach „Alei Zachodniopomorskie Smaki – produkty tradycyjne Pomorza Zachodniego”, pojawiły się również domki wystawiennicze z produktami lokalnymi, tradycyjnymi i regionalnymi Pomorza Zachodniego, m.in. Ryby z Wyspy Wolin, Miody Pojezierza Drawskiego, kołobrzeskie piwo Colberg, wyborne wędliny od lokalnych producentów, wyroby z gęsi czy zakwas buraczany z Dębna, a także stoiska z rękodziełem oraz park zabaw i animacji dla dzieci. W specjalnym pokazie kulinarnym, który przygotował szef kuchni Robert Bochenko, w rolach głównych wystąpili: paprykarz szczeciński, ogórek kołobrzeski i chleb szczeciński.

Podczas festiwalu odbył się Pierwszy Przegląd Zespołów i Kapel Ludowych z terenu województwa, który zwieńczony został występem laureatów: I miejsce – Zespół Pyrzyczanie, II miejsce – Zespół Kalina z Kobylanki, III miejsce – Zespół Swaty. Nagrodę specjalną im. śp. Profesora Matławskiego otrzymał Zespół Stawianki. Na muzycznej scenie wystąpili również Kapela Karpati oraz Feel.

 

 

fot. WZP

0 0 votes
Article Rating


Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments