Słodkie święto czyli Dzień Piekarzy i Cukierników

Dzień Piekarzy i Cukierników corocznie obchodzony jest 15 marca.

 

 

Data została wybrana ze względu na wspomnienie patrona czyli św. Klemensa. Uważany jest za patrona piekarzy ze względu na swoją pracę jako kucharz i piekarz w klasztorze cysterskim w Mödling w Austrii. W późniejszym czasie wstąpił do zakonu redemptorystów i pracował jako kaznodzieja, m.in. w Wiedniu, gdzie przyciągał tłumy wiernych swoimi kazaniami.

Piekarstwo i cukiernictwo to rzemiosła, które mają długą tradycję i kulturę. Już w starożytności piekarze i cukiernicy byli bardzo cenionymi rzemieślnikami, którzy tworzyli wyśmienite wypieki i desery. Dziś ich sztuka przekazywana jest kolejnym pokoleniom, a piekarnie i cukiernie to miejsca, gdzie można spróbować najsmaczniejszych produktów.

Dzień Piekarzy i Cukierników to okazja, aby docenić trud i wysiłek, jaki wkładają w swoją pracę. Jest to także szansa, aby zwrócić uwagę na ważne kwestie związane z branżą. Warto podkreślić, że wiele piekarni i cukierni już od dawna korzysta z naturalnych i zdrowych produktów, dążąc do tego, aby wypieki były jak najzdrowsze i najsmaczniejsze. Oferta poszczególnych punktów również często zmienia się wraz z potrzebami konsumentów. Wszyscy starają się, aby to ich wypieki były najpyszniejsze.

Życzenia z okazji słodkiego święta złożyła Anna Mieczkowska – Prezydent Miasta Kołobrzeg

Dziękujemy za przepyszny chleb nasz powszedni i oczywiście za słodkości, którymi raczą nas nasi kołobrzescy piekarze i cukiernicy – napisała na swoim Facebooku.

 

 

Piekarnie i cukiernie to dla wielu miejsce na dobre rozpoczęcie dnia – czy to ciastkiem czy dobrą kawą. To także tam odbywają się spotkania ze znajomymi i rodziną. Wypieki są dla niektórych dobrym sposobem na poprawę humoru. Warto więc docenić trud i wysiłek włożony w pracę i wspierać lokalne biznesy.

 

 

Foto: Archiwum/Anna Mieczkowska – Prezydent Miasta Kołobrzeg

0 0 votes
Article Rating


Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments