Konkurs Tradycji Kulinarnych Pomorza Zachodniego

Zarząd Województwa Zachodniopomorskiego ogłasza pierwszą edycję konkursu pn.  „Konkurs Tradycji Kulinarnych Pomorza Zachodniego” 2022.

 

 

Główne cele konkursu to:
• Popularyzacja dziedzictwa kulinarnego Pomorza Zachodniego oraz regionalnej kuchni opartej  na lokalnych, tradycyjnych i regionalnych produktach żywnościowych.
• Prezentacja dorobku i tradycji kulinarnych Kół Gospodyń Wiejskich
• Aktywizacja środowisk wiejskich w oparciu o lokalne zwyczaje i umiejętności.
• Promowanie i stymulowanie wykorzystania zasobów lokalnej, tradycyjnej i regionalnej żywności;
• Identyfikacja regionalnego dziedzictwa kulinarnego, które może służyć do budowy produktu turystycznego i marki regionu;
• Poszukiwanie produktów/potraw, które mogłyby zostać wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Do konkursu może stanąć:
1) Koła Gospodyń Wiejskich, posiadające wpis do Krajowego Rejestru Kół Gospodyń Wiejskich i Koła utworzone na podstawie przepisów ustawy z dnia 9 listopada 2018 roku o kołach gospodyń wiejskich;
2) Koła Gospodyń Wiejskich, które działają w oparciu o ustawę z dnia 8 października 1982 roku o społeczno-zawodowych organizacjach rolników;
3) Stowarzyszenia zarejestrowane na terenie Pomorza Zachodniego;
4) zorganizowana grupa sołecka złożona z osób pochodzących z terenu tego samego sołectwa;

Konkurs odbywać się będzie w dwóch kategoriach:
1) Kategoria I: do wyboru zupa i przystawka lub danie główne;
2) Kategoria II: deser lub wypiek.

Wysokość nagród i wyróżnień dla ekip w 2022 roku:
1) Kategoria I: do wyboru zupa i przystawka lub danie główne:
a) I miejsce – 3 000,00 zł
b) II miejsce – 2 000,00 zł
c) III miejsce – 1 000,00 zł
d) miejsca od IV do XVI – wyróżnienie – 500,00 zł
2) Kategoria II: deser lub wypiek.
a) I miejsce – 3 000,00 zł
b) II miejsce – 2 000,00 zł
c) III miejsce – 1 000,00 zł
d) miejsca od IV do XVI – wyróżnienie – 500,00 zł

 

 

Warunkiem udziału w Konkursie jest przesłanie pocztą tradycyjną, poczta email, albo złożenie osobiście w Kancelarii ogólnej Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego w Szczecinie, prawidłowo wypełnionego formularza zgłoszenia wraz z załącznikami, na adres:

Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego
ul. Korsarzy 34
70-540 Szczecin
z dopiskiem:
Wydział Rolnictwa i Rybactwa
Konkurs Tradycji Kulinarnych Pomorza Zachodniego 2022

Termin przesyłania zgłoszeń upływa w dniu 2 maja 2022 roku (Uwaga!! Decyduj data wpływu do Urzędu).
Dodatkowych informacji udzielają pracownicy Wydziału Rolnictwa i Rybactwa UMWZ pod nr tel. 91 44-10-215,  91 44-10-233 , e-mail: ajaszczuk@wzp.plpmakatun@wzp.pl

Dokumenty do pobrania:

wrir.wzp.pl/konkurs-tradycje-kulinarne-pomorza-zachodniego

 

Foto: Gmina Karlino

0 0 votes
Article Rating


Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments